De Techniek

Simpel, snel en goedkoper!

De Techniek – Statische Toepassingen & Seismische Toepassingen

Het PB-System bestaat uit houten platen (bv osb, multiplex, etc) met een variabele dikte t/m 40mm.

Deze platen zijn uitgevoerd als “puzzelstukken” welke naadloos in elkaar grijpen.
Door de vorm van de vertanding kunnen de platen ten opzichte van elkaar “in-/uit het vlak” trek, druk en afschuiving overbrengen, waardoor een schijf ontstaat.

Seismische Toepassingen

Houten beplating wordt in seismische gebieden voor verschillende situaties toegepast.

Schijfwerking van daken en vloeren:
Deze maatregel heeft dezelfde functie als in de statische situatie, alleen zal deze schijf als gevolg van de seismische belasting gecontroleerd moeten worden.

In het vlak versterken van metselwerk wanden:
Uit seismische analyses kan in bepaalde situaties geconcludeerd worden dat het aanwezige metselwerk niet sterk genoeg is en/of te grote verplaatsingen “in het vlak” ontstaan. Om dit metselwerk “in het vlak” te versterken, kan het PB-System toegepast worden. Dit kan aan één zijde en aan twee zijden (met een enkele of dubbele plaat)

Uit het vlak versterken van metselwerk wanden:
Uit seismische analyses kan ook geconcludeerd worden dat het aanwezige metselwerk “uit het vlak” zal bezwijken tijdens een beving.
Er kunnen verschillende oplossingen toegepast worden. Al deze oplossingen hebben nadelen zoals kostbaar, complex en ruimte verkleinende problemen.
Het PB-System heeft deze nadelen niet. Het is goedkoper, simpel en ruimtebesparend.
Het metselwerk zal in dit geval als sandwich element “ingepakt” worden. Dit houdt in, dat het PB-System paneel aan beide zijden aangebracht wordt. Hierdoor ontstaat een compact sandwichelement.
Indien een dikkere plaat gekozen wordt, is het mogelijk in bepaalde situaties deze plaat aan één zijde aan te brengen.

Statische Toepassingen

Voordelen statische situatie (gelden ook voor de seismische situatie) Sporen/gordingen/stijlen/liggers kunnen smaller uitgevoerd worden omdat de verbindingsmiddelen nu in één lijn geplaatst kunnen worden. In de traditionele situatie moet rekening met vier (belaste) randafstanden gehouden worden. In de nieuwe situatie is dit niet nodig.

 De vervorming als schijfligger is veel minder dan bij de traditionele manier. Dit komt, omdat er bij het pb-system geen onderlinge speling aanwezig is tussen de platen, terwijl bij de traditionele platen dit wel het geval is.

  Verbindingen aan de onderliggende constructie is bij het PB-System praktisch en niet constructief. Terwijl deze verbindingen bij traditionele platen uiterst belangrijk zijn en bepalend voor de schijfwerking.

  Schijfwerking van wanden, vloeren en daken is eenvoudig te realiseren (incl onderlinge verbindingen).

Nieuwsgierig geworden? Ontdek ons PB-System